Οδοντικά Εμφυτεύματα

Απώλεια δοντιών – Τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Η περιοδοντολόγος – εμφυτευματολόγος Δρ. Βέττα Δουφεξή παρέχει στο ιατρείο της στη Θεσσαλονίκη ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας όλων των παθήσεων των περιοδοντικών ιστών.

Η μερική ή ολική απώλεια των δοντιών μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά αλλά και αισθητικά προβλήματα. Με τη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων τα προβλήματα αποκαθίστανται πλήρως μέσω της αντικατάστασης των δοντιών με άλλα βιοσυμβατά υλικά.

Η περιοδοντολόγος – εμφυτευματολόγος Δρ. Βέττα Δουφεξή ειδικεύεται στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε ξανά το χαμόγελό σας!

Απώλεια ενός δοντιού:

Σε περίπτωση απώλειας ενός δοντιού η τοποθέτηση μονήρους εμφυτεύματος αντικαθιστά το δόντι με τη ρίζα του.

Πλεονεκτήματα μονήρων εμφυτευμάτων έναντι των γεφυρών: 

  1. Τα εμφυτεύματα δε «θυσιάζουν» την υγεία των διπλανών δοντιών.
  2. Τα εμφυτεύματα είναι πιο αισθητικά και πιο εύκολο να συντηρηθούν καθαρά από μια γέφυρα.

Απώλεια πολλαπλών δοντιών:

Σε απώλεια περισσότερων από ένα δοντιών, εμφυτευματικά στηριζόμενες γέφυρες ή οδοντοστοιχίες μπορούν να αντικαταστήσουν τα ελλείποντα δόντια.

Πλεονεκτήματα πολλαπλών εμφυτευμάτων:

  1. Τα εμφυτεύματα «φαίνονται» και λειτουργούν σαν δόντια.
    2. Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων γίνεται χωρίς να καταστρέφονται τα διπλανά δόντια.
    3. Η τοποθέτηση οδοντικά στηριζόμενων γεφυρών και οδοντοστοιχιών έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση του οστού. Αντίθετα η τοποθέτηση εμφυτευμάτων συμβάλλει στη διατήρηση του οστού των γνάθων.
    4. Οι εμφυτευματικά στηριζόμενες οδοντοστοιχίες προσφέρουν μεγαλύτερη συγκράτηση σε σχέση με τις ολικές οδοντοστοιχίες.

Θεραπεία περιεμφυτευματικών νόσων:

Η παρουσία μικροβίων γύρω από τα εμφυτεύματα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών παρόμοια με τη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών παρουσία μικροβίων. Οι περιεμφυτευματικές νόσοι ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

Περιβλεννογονίτιδα: Η φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών περιορίζεται στους μαλακούς ιστούς, χωρίς να υπάρχει απώλεια οστού.

Η περιβλεννογίτιδα είναι δηλαδή ανάλογη της ουλίτιδας στα δόντια. Τις περισσότερες φορές η περιβλεννογονίτιδα αν δε θεραπευθεί εξελίσσεται σε περιεμφυτευματίτιδα. Εάν η περιβλεννογονίτιδα θεραπευθεί εγκαίρως μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία των περιεμφυτευματικών ιστών.

Περιεμφυτευματίτιδα: H περιβλεννογονίτιδα εάν δε θεραπευθεί εξελίσσεται σε περιεμφυτευματίτιδα, δηλαδή σε απώλεια οστού που περιβάλλει τα εμφυτεύματα. Η περιεμφυτευματίτιδα συνήθως απαιτεί χειρουργική θεραπεία.

Τα συμπτώματα των περιεμφυτευματικών νόσων είναι παρόμοια με τα συμπτώματα των περιοδοντικών νόσων και περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ευαισθησία και αιμορραγία των περιεμφυτευματικών ιστών. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση περιεμφυτευματικών νόσων αποτελούν η παρουσία περιοδοντίτιδας, ειδικά επιθετικής, η πλημμελής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και ο διαβήτης.

Τα εμφυτεύματα χρειάζονται φροντίδα ανάλογη με τα δόντια, η οποία περιλαμβάνει βούρτσισμα, μεσοδόντιο καθαρισμό και συχνούς επανελέγχους από τον περιοδοντολόγο

Προετοιμασία ιστών για τοποθέτηση εμφυτευμάτων:

1. Αύξηση φατνιακής ακρολοφίας και αύξηση εύρους κερατινοποιημένων ιστών:

Πολλές φορές η περιοδοντική νόσος, οι τραυματικές εξαγωγές δοντιών και η χρήση οδοντοστοιχιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια οστού και μαλακών ιστών που να καθιστούν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων αδύνατη ή αντιαισθητική. Στις περιπτώσεις αυτές ο περιοδοντολόγος ξεκινά τη θεραπεία των αναπτυξιακών αυτών ανωμαλιών πριν ή ταυτόχρονα με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεμβρανών οστικής αναγέννησης, οστικών μοσχευμάτων -αυτόλογων ή ετερόλογων- και την αύξηση μαλακών ιστών με τοποθέτηση αυτόλογων ή ετερόλογων μοσχευμάτων.

2. Αύξηση φατνιακής ακρολοφίας και αύξηση εύρους κερατινοποιημένων ιστών:

Στην οπίσθια περιοχή της άνω γνάθου η απώλεια δοντιών κυρίως από βαριά περιοδοντική νόσο μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια οστού. Στην περίπτωση αυτή η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου βοηθά να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές και τοποθέτηση διαφόρων τύπων μοσχευμάτων με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείστε το Ραντεβού σας καλώντας στο 2310 844533